El Gironès – Catalunya (Espanya)
SITUACIÓ GEOGRÀFICA I DESCRIPCIÓ
El Gironès és una comarca d’interior situada a la província de Girona, envoltada de muntanya però molt propera al mar (1), a només 30 km de la Costa Brava. Amb una extensió de 575,40 km2 i una població de 185.000 habitants (2), està formada per un total de 27 municipis.
Les característiques climàtiques de la comarca són típicament mediterrànies, si bé hi ha un contrast apreciable entre el sector obert a la mar i el que es troba envoltat pel massís de les Gavarres (3). Les temperatures mitjanes oscil·len entre els 13°C i els 17°C .
La ciutat de Girona, capital de la comarca i la província, és el gran nucli d’interès on conflueixen nombroses vies comarcals i locals, que la comuniquen per ferrocarril, carretera i autopista amb Barcelona i França. L’aeroport internacional de Girona-Costa Brava (a 8 km de Girona) connecta amb diverses ciutats espanyoles i una vintena d’europees.
Paratges naturals, pobles amb encant, monuments històrics i una gastronomia de primer ordre converteixen el Gironès en una de les comarques més dinàmiques i atractives de tot Catalunya (4).
(1) Consell Comarcal del Gironès
(2) Dades demogràfiques i econòmiques de la comarca del Gironès (IDESCAT, Institut d’Estadística de Catalunya)
http://www.idescat.cat/emex/?id=20
(3) El temps al Gironès
(4) Portal turístic del Gironès: “Gironès, terra de passeig” (activitats a la natura, turisme actiu, cultura, gastronomia, allotjament, activitats, festes i festivals, música, museus, etc.)
http://www.turismegirones.cat/
HISTÒRIA I PATRIMONI
Ja des del paleolític hi ha evidències de població al Gironès, tal com ho demostren els jaciments del puig d’en Roca i Sant Julià de Ramis. Més tard, restes datades en les edats dels metalls mostren els enterraments col·lectius en coves –característics d’aquest període– a Boratuna de Llorà i Rocafesa de Pedralta. Molt posteriorment, en època ibèrica, els indigets ocuparen aquesta zona i es distribuïren arreu del territori (els poblats de Julià de Ramis i la Creueta en són bons exemples), però amb l’arribada de la cultura romana el poblat de Girona es transformà en urbs i adquirí el nom llatinitzat de Gerunda. Una part important de la població habitava en villae, algunes de les quals encara conserven vestigis de la seva decoració interior (Bell-lloc i Sarrià de Ter).
Segles més tard, des de l’alta edat mitjana, el Gironès esdevingué el nucli central del comptat i del bisbat de Girona, tot i que després la demarcació anà patint diverses modificacions, especialment al llarg del segle XIX i la primera meitat del XX, fins a esdevenir el territori que coneixem avui.
QUÈ ES POT VISITAR
Des de l’atractiu urbà de Girona fins als pobles rurals i amb encant, aquesta comarca conté propostes per a tothom: fires i festes tradicionals, esports d’aventura, cuina local feta amb productes de la terra... i un territori ric en paisatge i cultura.
http://www.turismegirones.cat/centredevisitants/
http://www.turismegirones.cat/cat/que-visitar.html
GIRONA
Els dos mil·lennis d’història que amaren la capital del Gironès es palpen en tots els racons de la ciutat: al call jueu, a la catedral i als Banys Àrabs com a símbol del seu esplendor medieval; als ponts que creuen el riu Onyar, la Rambla o el Parc de la Devesa, que permeten viatjar a través del temps, i en un excepcional patrimoni museològic que endinsen el passejant en l’essència d’una ciutat en ebullició constant.
El Call jueu. No és casual que el barri jueu de Girona sigui el més ben conservat de Catalunya i un dels més destacats del continent. Des del segle IX fins a les acaballes del segle XV, la comunitat hebraica gironina (prop d’un miler de persones) va habitar els carrers estrets del voltant del carrer de la Força i carnissers, forners, artesans, comerciants... dinamitzaren l’activitat econòmica de la ciutat.
Els carrers de Cúndaro i de Sant Llorenç, que pugen a la part més alta de la ciutat, permeten apreciar gairebé en la seva totalitat el traçat urbanístic medieval que, encara avui, manté l’esperit d’un barri sempre en moviment.
La Catedral. Des d’un dels punts més elevats de la ciutat, als peus d’una gran escalinata, s’accedeix a la Catedral, que es presenta als ulls del visitant com un gran retaule barroc. El claustre i la torre de Carlemany són les úniques restes del passat romànic de la seu, que gaudeix de la nau gòtica més ampla del món en el seu estil. Un estil eclèctic, com també ho demostren els vitralls interiors, romànics, gòtics i barrocs, que confereixen llum i color a l’interior d’aquesta obra mestra de l’arquitectura, testimoni del pas dels segles.
Els Banys Àrabs. El passat multicultural de la ciutat troba una mostra en aquest edifici d’estil romànic construït a les darreries del segle XII. Clausurat i traspassat a mans privades al segle XV, al segle XVII s’hi instal·là un convent de caputxines que feren d’aquest indret un rebost, una cuina i una bugaderia. I no fou fins al segle XIX que l’edifici adquirí popularment la denominació amb què es coneix actualment.
Museus
A més de l’heterogeneïtat del patrimoni arquitectònic (ermites, esglésies, santuaris, masies, edificis industrials...), diversos museus i centres d’interpretació palesen l’ampli ventall cultural de la ciutat. Els més destacats són, entre d’altres, el Museu d’Història de la ciutat, el Museu del Cinema, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu d’Art, el Museu-Tresor de la Catedral, el Museu d’Història dels Jueus, o la Casa-Museu Masó.
ALTRES POBLACIONS D’INTERÈS
Sarrià de Ter
El Centre de Visitants del Gironès permet descobrir, de forma didàctica i mitjançant les noves tecnologies, la raó de ser de la comarca i les possibilitats de lleure que ofereix. També convida a tastar la cuina de proximitat i adquirir productes locals, així com reservar les múltiples activitats turístiques que s’hi proposen. A més, aquesta població conserva una vil·la romana amb mosaics recentment descoberts que expliquen les formes de vida del poble fa dos mil anys.
http://www.turismegirones.cat/centredevisitants/
Les Gavarres
El passeig per les Gavarres –el massís que Josep Pla va definir com a “elefantíaques”– fins al santuari dels Àngels (Sant Martí Vell) permet endinsar-se en un entorn forestal singular tot practicant l’anomenat turisme del silenci.
La Vall de Llémena
Ermites amb història, esglésies, coves, cingles i masies poblen aquesta vall. Una de les millors vistes panoràmiques de la comarca s’aprecia des del Santuari de Rocacorba, i una visita a l’església romànica de Sant Pere de Llorà, a la font de la Torre, i a les gorgues volcàniques de Canet d’Adri, són excursions imprescindibles si es visita la zona.
Sant Julià de Ramis
Els orígens del Gironès se situen en aquesta localitat, on es poden visitar en els jaciments arqueològics de procedència ibèrica (oppidum), molt a prop de l’església dels Sants Metges, que també conserva vestigis d’època romana.
http://www.santjuliaderamis.cat/
Salt
Les Deveses –naturalment relacionades amb el pas fluvial–, la sèquia Monar d’època medieval i la tradició tèxtil són els símbols més emblemàtics d’aquesta població situada a la riba del Ter.
Llagostera (Puig de Cadiretes)
Si s’enfila el Puig de Cadiretes –un dels més elevats de la comarca– es gaudeix d’una de les vistes més excepcionals de la zona: des de Tossa de Mar fins a indrets de l’interior com el Montseny, el Montnegre i les Guilleries. Durant l’ascens, que té una distància de 3,6 km i una durada aproximada d’una hora, també és possible conèixer les notables restes megalítiques que es van succeint al llarg del camí.
Estanyol, Bescanó i Aiguaviva (Volcà de la Crosa)
El volcà de la Crosa té el cràter d’explosió més ample d’Europa (1.250 m de diàmetre), a l’interior del qual s’hi troba l’ermita de Sant Llop, que fou transformada en torre vigia per aprofitar les seves característiques panoràmiques.
QUÈ ES POT FER
El turisme actiu troba en aquesta comarca els escenaris idonis per practicar-lo des de totes les seves dimensions.
ESPORTS D’AVENTURA
Els recursos naturals de la comarca són aprofitats per oferir un seguit d’activitats a tots aquells amants de l’aventura: remar en canoa i caiac pel riu, realitzar rutes en BTT, practicar el golf, l’escalada i el trekking aquàtic, o diverses rutes de vol amb globus.
http://www.turismegirones.cat/cat/que-fer.html
PASSEJADES A PEU
El territori del Gironès convida a conèixer tots els seus racons, i fer-ho a peu és la manera més autèntica d’explorar-los. Desenes de rutes, de dificultats diverses, permeten compartir, sol o en família, la descoberta d’uns indrets màgics i singulars.
Excursions al volcà de la Banya del Boc o al de la Crosa, visites als pobles i les masies de la Vall de Llémena, les deveses de Salt, el congost i la muntanya de Sants Metges, els molins de Llagostera, els masos del Pla de l’Onyar i un llarg etcètera de paratges palesen, un cop més, la riquesa cultural i natural de la comarca.
http://www.turismegirones.cat/cataleg/pdf/passejades_2009.pdf
VIES VERDES
Les Vies Verdes, que segueixen la ruta de l’antiga via del tren, enllacen els Pirineus amb la Costa Brava. Un seguit d’espais accessibles i segurs per passejar a peu o en bicicleta recorren diversos municipis de la comarca i permeten gaudir del seu patrimoni cultural, humà, natural i gastronòmic.
CAMÍ DE SANT JAUME
Més de 36 quilòmetres completen el Camí de Sant Jaume en terres del Gironès. Des de Viladasens fins a Bescanó, la ruta de peregrinatge permet la visitar monuments com el monestir d’orde benedictina de Cervià de Ter o passar pels pobles de Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter, Girona i Salt.
http://www.camigironasantiago.com/
GASTRONOMIA
Per la seva proximitat amb la costa i per estar envoltada de muntanya, la gastronomia del Gironès és espectacularment plena de matisos. Tant la cuina tradicional com la més creativa i contemporània troben el seu lloc en aquesta comarca; des de restaurants amb estrelles Michelin: el Celler de Can Roca (***), Els Tinars de Llagostera (*) i La Massana (*) fins a nombrosos establiments especialitzats en cuina local tradicional. També la cuina de remença, pròpia dels pagesos de la Catalunya feudal, amb el pas del temps ha sabut inspirar la cuina moderna que podem degustar avui dia. L’anomenada Cuina de les Carboneres –per l’ús que es feia del carbó abans de l’arribada de l’electricitat i el gas– és l’originària de la Vall de Llémena, basada en la tradició de la cassola i els productes de mercat: el rostit i la múrgula en són símbols indiscutibles. Pel que fa als dolços, un dels productes genuïns de la comarca (i de la província) és el xuxo, una massa fregida en oli d’oliva farcida de crema.
Diverses fires i esdeveniments gastronòmics tenen lloc durant tot l’any a la comarca: la Fira del Bolet, a Llagostera; el Tast de formatges, la Fira d’embotits, a Bescanó; o la Jornada de la Tòfona, les Jornades de l’arròs, la Setmana Gastronòmica i les Jornades de Cuina de Tardor, a Girona, en són una petita mostra.
POBLACIONS DEL GIRONÈS
- Aiguaviva
http://www.aiguaviva.info - Bescanó
http://www.bescano.cat - Bordils
http://www.bordils.cat - Campllong
http://www.campllong.cat - Canet d’Adri
- http://www.canet-adri.cat
- Cassà de la Selva
- http://www.aiguaviva.in
- Celrà
http://www.celra.cat - Cervià de Ter
www.cerviadeter.cat - Flaçà
http://www.flaca.cat - Fornells de la Selva
- www.fornellsdelaselva.cat
- Girona
www.girona.cat - Juià
www.juia.cat - Llagostera
www.llagostera.cat - Llambilles
www.llambilles.cat - Madremanya
www.madremanya.cat - Quart
www.quart.cat - Salt
www.viladesalt.cat - Sant Andreu Salou
- www.santandreusalou.cat
- Sant Gregori
- www.santgregori.cat
- Sant Joan De Mollet
- www.santjoandemollet.cat
- Sant Jordi Desvalls
- www.santjordidesvalls.cat
- Sant Julià de Ramis
- www.santjuliaderamis.cat
- Sant Martí de Llémena
- ww.smartillemena.cat
- Sant Martí Vell
- www.santmartivell.cat
- Sarrià de Ter
- www.sarriadeter.cat
- Vilablareix
- www.vilablareix.cat
- Viladasens
- www.viladasens.org
TELÈFONS I ENLLAÇOS D’INTERÈS
Telèfons d’urgències de Girona
Emergències: 112
Policia local: 972 18 16 10
Ajuntament de Girona
Consell Comarcal del Gironès